13 Mart 2012 Salı

Anayurt Oteli, Yusuf Atılgan

    Etkileyici,şaşırtıcı zaman zaman rahatsız edici bir kitap,bir anlatım. Yusuf Atılgan daha çok Aylak Adam kitabıyla tanınıyor. En kısa zamanda onuda okuyacağım. Kitap Meb tavsiyeli kitaplar arasında iken sonradan tavsiyeden vazgeçilmiş. Aslında vazgeçilmesi iyi olmuş zira Zebercet'in cinsel hayatı ergenlerin kitabı farklı algılamasına yol açabilir.

Kahramanımızın adı Zebercet. Ürkütücü,korku filmlerinden fırlamış bir isim gibi dursada anlamı yarı değerli yeşil bir taş demekmiş. Kitabın filmide çekilmiş ama ses kalitesi çok kötü olduğu için net üzerinden izleyemedim, tv'de rastlamak ümidiyle. Yazarın anlatımı ilk başta farklı geliyor,bilinç akışı yöntemi kullanılmış. (Karakterin düşünme eylemini olduğu gibi aktarma) Nerede düşünüyor,nerede konuşuyor ilk sayfalarda pek anlaşılmıyor fakat birkaç sayfa sonra anlatıma ayak uyduruyorsunuz. Yazar,bir gün Manisa'da bir otelde kalırken lobi görevlisi Zebercet ve oğlunu görür. Böyle bir adamın hayatı,dünyası nasıldır diye düşünür ve yazmaya karar verir.

Zebercet,sorunlu, insanlarla ilişki kuramayan veya kurmak istemeyen biridir. Bir gün otele elinde bavuluyla bir kadın gelir ve gider. Sonrasında onu bekler bekler ve çoktandır kendine bir son düşündüğü ama bulamadığı sebebi bulduğu için  belki de o güne kadar ertelediği gün gelir çatar.

Kitap ilk başta sorunlu bir insanın yaşadıkları gibi gelse de hakkındaki yorumları okuyunca aslında hiçbir şey anlamadığımı farkettim. Bu tür kitapları anlamak için sıkı bir edebiyat birikimi gerekiyor anlaşılan. Bir yoruma göre; Otelin giriş katı Zebercet'in egosu, 2.kat süper egosu, 1 nolu oda ego ve süper egonun çatışması,3.kat ve tavan arası id. Kaynak

Alakasız bir tavsiye, ekşisözlükradyo

Hiç yorum yok: